Når vi dykker ned i tantriske tekster, så møder vi ord som polaritet, bevidsthed, opmærksomhed og andre tilsyneladende komplekse ord.

Man kan i virkeligheden ikke tale om tantra uden at forstå princippet om polaritet, som eksisterer både som universelt princip og som noget som styrer vores hverdag og almindelige liv.

Det kan være følelsernes polaritet, positive og negative følelser, højt at flyve eller helt nede i kulkælderen, glad eller ulykkelig. Eller det kan være polaritet i forhold til vores evne til at forstå og opfatte ting, at være opmærksom eller uopmærksom på visse ting i vores liv.

Vi kan undre os over, hvad “opmærksomhed” egentlig betyder, sådan mere præcist?

Opmærksomhed er evnen til at opfatte hvad der foregår indeni os og omkring os. Evnen til at bevidstgøre og lægge mærke til ting. Vores opmærksomhed kan være lille eller stor. For eksempel hvis vi er helt fordybet I en snak og ikke bemærker farven på den andens tøj eller at det regner udenfor, så kan vi sige at vores opmærksomhed er begrænset udelukkende til samtalen. Jo flere ting vi er I stand til at lægge mærke til, desto mere opmærksomme er vi.

Eller hvis vi for eksempel er i gang med en passioneret konfliktsituation og vreden pludselig tager over og får os til at handle eller sige noget som vi ellers ikke ville have gjort, i en sådan situation har vi fået tunnelperspektiv og reagerer fuldstændig ubevidst – vi er overhovedet ikke opmærksomme længere.

Hvorfor er opmærksomhed vigtigt? 

Jo mere opmærksomme vi er, desto mere kontrol har vi over os selv og vores liv. Vi kan mærke hvad der foregår inden i os selv, så vi kan handle bevidst i stedet for at reagere ubevidst, vi forstår bedre vores sinds mekanismer og den ubevidste programmering som kan brydes gennem øget opmærksomhed. Vi forstår bedre vores følelser og hvordan vi håndterer dem.

Gradvist bliver vi bevidste om et “Jeg” som befinder sig i centeret af vores væsen som et urokkelig anker, stormens øje, et slags “fyrtårn” som spreder lys i mørket. For at leve livet med åbne øjne, med fuld opmærksomhed, betyder at opleve alting fra fyrtårnet. Vi kan se og mærke båd ede stormfyldte og fredfyldte bølger på livets hav og på samme tid har vi et overblik, som gør at vi ikke synker ned i drama og sindets historiefortælling.

Som en analogi, forestil dig et meget højt tårn. Hvis vi befinder os i stueetagen, så kan vi kun se nogle få meter omkring os. Jo højere vi stiger op i tårnet desto mere går det op for os at der befinder sig en hel by omkring os. Vi kan se hvordan vejene er forbundet, vi kan se hvor der er traffic propper, hvilke veje der er bedst at undgå, hvor der trænger til at blive repareret og vi kan frit vælge hvilken vej vi vil følge.

Det samme gør sig gældende i vores liv, jo mere opmærksomhed vi har, desto flere valgmuligheder har vi. Vi vil ikke længere være underlagt vores underbevidstheds programmering og den bagage vi har med os, vi vil ikke længere være i offerrollen eller handle på autopilot som var vi robotter, vi vil have lige så stor frihed, som størrelsen på vores opmærksomhedsevne.

Jo mere opmærksomhed, desto højere perspektiv. Vi har en dybere forståelse og bliver i stand til at leve mere, lide mindre og nyde mere.

Hvordan træner vi vores opmærksomhed?

Vi træner vores opmærksomhed gradvist, trin for trin.

I begyndelsen er det letteste at øge opmærksomheden på sanserne og alt hvad vi oplever gennem sanserne. Når du spiser, så læg ekstra mærke til smagen. Når du modtager massage, så gå helt ind i oplevelsen og sansningerne I kroppen. Hvis du går tur i en park, så bliv bevidst om duften af blomstrende træer. Alt dette bringer os mere og mere I kontakt med nuet og tættere på os selv, “jeg’et”.