Det er efterhånden velkendt at for lidt berøring, kram, kærtegn og intimitet kan lede til hudsult. Et fænomen som bogstavelig talt betyder at huden er sulten efter berøring, men som også er udtryk for en dybere længsel efter nærvær, omsorg og kærlighed.

Et af de mest berømte eksperimenter om betydningen af berøring fandt sted på University of Wisconsin tilbage i 1950’erne, da psykologen Harry Harlow tog små aber fra deres mødre kort efter fødslen og placerede dem i bure med to ”surrogatmødre” lavet af ståltråd. Den ene af ståltrådsmødrene kunne aberne kravle op på, når de ville have mad. Den anden ståltrådsmor var dækket med stof, så den var blødere at røre ved. De små aber tilbragte al deres tid hos den ”bløde mor” og kravlede kun over til den anden, når de var sultne. Som en del af forsøget var der også nogle abeunger, som blev anbragt i et bur kun med ståltrådsmoren og al den mad som den lille kunne spise og her begyndte en dramatisk forskel at dukke op. Aberne som kun fik rigeligt med mad, men som blev afskåret fra selv en hvis form for berøring begyndte at udvise tegn på vedvarende forhøjet angst og stress og de manglede tilsyneladende evnen til at berolige sig, mere end de aber som både havde en surrogatmor som gav dem mad, og en som var blød at røre ved.

Det var ikke et særlig etisk eksperiment og i vore dage ville vi betragte det som den rene dyremishandling, men det gav os alligevel en helt ny viden om berøring. Vi blev bevidste om, at vi har brug for mere end mad og drikke samt tag over hovedet for at trives. For menneskebørn såvel som abebørn kan der gå noget helt skævt i udviklingen, hvis de ikke får berøring nok. Og behovet for berøring går ikke væk, fordi vi går hen og bliver voksne.

Berøringslængsel under corona

Mennesker har brug for den næring som berøring giver, vi har brug for kærlighed og menneskelig kontakt, vi har brug for at føle os set og accepteret. Vi har brug for omsorg. Vi har brug at vide at vi ikke er alene og at alting grundlæggende nok skal gå. Alt det er berøring i stand til at kommunikere og hvis vi ikke får nokkommer vi til at lide af ”mangelsygdomme”, i første omgang et dybt følelsesmæssigt savn og nedsat livskvalitet, men hudsult kan endda gå hen og skabe fysiologiske problemer.

Afstandskrav og langvarig isolation har ekstremt store psykiske omkostninger på mennesker. Det sætter sig i kroppen, skaber stress, aggressivitet, angst og depression. Nogle mennesker bliver irritable og voldelige, andre mister livsgejsten.

I Norden er vi i forvejen ikke særlig meget til fysisk berøring i vores sociale omgang med hinanden. Det bliver ofte bare til et hurtigt kram eller håndtryk indtil corona også satte en stopper for det. Selv i parforhold kan tilstrækkelig berøring og intimitet være svært at få øje på. Det bliver ikke sat højt på ”dagsordenen” blandt børnepasning, aftensmad, tv, arbejde og fritidsinteresserer. Intimitet og elskov reduceres til sex med meget lidt berøring, fokus på nydelse og med et særligt mål om forløsning. Forestil dig at tilberede aftensmåltidet til familien på samme måde; halvt færdigt, uden de rette krydderier og derefter blot spise en tiendedel af hvad der er på tallerkenen, selvom du har brug for et fuldt, solidt og nærende måltid som tilfredsstiller både sulten og sanserne.

Berøring og intimitet er et dybt menneskeligt behov, ligesom at spise og sove, men ofte kan vi ikke mærke, at det er det vi mangler. Vi fornemmer bare, at der er noget, der ikke føles rigtigt.

Hvordan ved du at du lider af hudsult?

Der er en lang liste af symptomer, som kan indikere hudsult.

 • Ensomhed
 • Følelsen af at der mangler noget
 • Stress
 • Uro
 • Angst
 • Aggressiv opførsel
 • Depression
 • Søvnbesvær
 • Frustration
 • Problemer i parforholdet
 • Nedsat hygiejne
 • Tendens til ”flugt” ved hjælp af alkohol og stoffer
 • Seksualiseret adfærd

Du kan tage dig selv i at bruge meget tid sammen med et kæledyr eller ubevidst at gøre ting som simulerer berøring, såsom at stå længere tid under bruseren eller pakke dig selv godt ind i tæpper. Paradoksalt nok kan hudsult også føre til at du trække dig fra berøring eller oplever berøring som ubehageligt eller smertefuldt. 

Berøring og hormoner

Huden er med et overfladeareal på 1,5 kvadratmeter vores største organ og gennem berøring udskiller vi hormonet oxytocin, som både skaber lykke, tryghed og glæde samt nedsætter stress. Et kram på blot 20 sekunder vil udskille oxytocin i kroppen.

Berøring stimulerer trykreceptorer under huden, der bærer signaler til vagusnerven, som forbinder hjernen med resten af ​​kroppen. Vagusnerven bruger igen disse signaler til at få nervesystemet til at slappe af, sænke hjerterytmen og blodtrykket og dæmpe aktiviteten af ​​stresshormonet kortisol. At blive berørt udløser også neurotranmittere som dopamin, som regulerer glæde og serotonin, som ofte forbindes med følelsen af veltilpashed og lykke.

Når et menneske ikke modtager berøring, sker der på den anden side ikke disse ting: vagusnerven beroliger ikke kroppen til at sænke hjerterytmen og blodtrykket; kortisol med sin immunødelæggende kraft holdes ikke i skak; og serotonin og dopamin sparker ikke ind for at regulere vores humør og følelsesmæssige tilstand. Hvis berøring hjælper med at holde en person sund og glad, kan manglen på det bogstaveligt talt gøre folk syge.

Bevidst berøring

I Tantra Templet ser vi tydeligt de dybe effekter af berøring, især ”bevidst berøring”, hvor der er fokus på nærvær. Der er stor forskel på en skuldermassage samtidig med tv avisen og hovedet fyldt med løse strøtanker og berøring, hvor du er tilstede med hele din opmærksomhed. Bevidst berøring kommer tæt på, skaber kontakt og føles dybt tilfredsstillende.

Tantramassage er mere end blot fysisk berøring. Det er en lang, nærende, healende, intim massage med bevidst berøring. Bevidst berøring er en metode til at komme ind i nuet, ved at følge de lette strøg, tryk, stræk og andre former for berøringer under massagen. Det tager os ind i dybere lag af os selv, meget mere end en almindelig fysiologisk massage.

”Jeg synes tantramassage skiller sig ud fra tidligere traditionelle massager, jeg har modtaget, fordi der er mere fokus på at være bevidst om alle berøringer. Det hjalp mig med at ’komme ud af hovedet’ og være fuldstændig til stede og afslappet under massagen. Da jeg gik fra Tantra Templet havde jeg en indre ro, som jeg sjældent oplever i dagligdagen.”– Mand, 30 år.

Vækkelse af sanserne

Når du er helt tilstede i berøring, bevidst om hud til hud kontakt og hvordan berøringen bevæger sig henover kroppen, vækker du dine sanser til live. Det er ligesom at spise et lækkert velduftende måltid. Ved at indånde duften, smage på hver en bid og mærke hvordan maden føles i kroppen, skærpes sanserne i langt højere grad, end hvis vi blot slugte maden uden hverken at smage eller dufte til det. Sanserne er som en port der åbnes til vores indre univers, når de stimuleres, og vi er bevidste om det. Vi går fra at være oppe i hovedet, til at komme ned i kroppen og i kontakt med dybere aspekter af os selv og vores følelser. 

”Vores sanser er som indgange, hvorigennem vi udforsker den ydre verden og udtrykker vores inde verden. Desto mere vi vækker vores sanser og opdager os selv, desto mere kan vi udforske og udtrykke vores sande natur. Specielt for kvinder, er dette en fantastisk måde at leve på, som fører til større tillid og selvtillid, dyb indre frihed og harmoni med vores omgivelser.” – Kvinde, 50 år.

Den dybere kontakt leder til en større forståelse af os selv og en følelse af at komme tættere på én selv. Efter en tantrisk massage oplever mange en ubeskrivelig glæde uden nogen bestemt årsag, mere kærlighed til sig selv, overskud og fornyet energi. De føler sig fyldt op igen. Effekterne er ikke noget massøren giver, men noget som vækkes indefra i den som modtager, og det er tydeligt at se. Når du kigger dig i spejlet bagefter ser ansigtet forynget ud og der er et større smil på læberne.

”Under massagen kunne jeg mærke bølger af ekstrem og fuldkommen nydelse, sorg, given slip og til tider fred. Følelsen efter massagen fik mig til at ville gå dybere ind i oplevelsen. Jeg kom ud af templet og gik igennem parken, overvældet af freden og skønheden omkring mig. Jeg blev nødt til at sidde et øjeblik med alle sanser forstærket. Det føltes som at trække vejret sammen med hele naturen omkring mig, og alt, smerte så vel som nydelse, føltes helt perfekt og som det burde være. Gnister fra denne oplevelse er blevet med mig siden og jeg er dybt taknemmelig”. – Kvinde, 43 år.

Berøring i Tantratemplet

I Tantra Templet har vi fokus på den dybere effekt af berøring og vi søger vi at skabe et trygt rum, hvor du kan give dig selv lov til at tage imod. Massagen tilpasses den enkelte gæsts behov, ønsker og sindstilstand.

For at kunne håndtere hvad end der kommer, indebærer uddannelsen til tantramassør i Tantra Templet meget mere end blot at lære de rette massageteknikker. Man uddannes i empati, at give, at sætte grænser, om erotik og kærlighed og meget mere. Massørerne har en livsstil som indeholder en seriøs daglig tantrisk praksis med yoga og meditation, og de har studeret tantrisk filosofi og selvudvikling i flere år. Det hjælper til at forstærke og arbejde på følelser som bl.a. medfølelse, empati og kærlighed som er et fundament for at skabe det rum og den tryghed, der er brug for. Massøren søger at skabe et dybt nærvær, så gæsten kan nå dybere ind og massøren er lige så meget involveret i denne proces. Uanset hvilke problemstillinger vi arbejder med er vores mål at hjælpe folk til at lære sig selv bedre at kende, fremfor blot at give en god oplevelse, som også er med til at modtageren kommer tættere på sig selv. 

”Trygheden gør, at jeg tør mærke de følelser, som dukker op undervejs. Det er somme tider ubehagelige følelser, som vrede, had og angst. Andre gange er det følelser af ekstase, glæde og kærlighed. Jeg kan mærke at han godt kan rumme mig med alle mine følelser, og det gør mig tryg.” – Kvinde, 36 år.

Den erotiske energi

Den erotiske del af en tantramassage giver os mulighed for at åbne op for forskellige skjulte skatte i os selv, som vi enten har nedtrykt, ikke er bevidste om endnu eller følt skyld og skam over. Det er langt fra en seksuel oplevelse, men er to sider af samme medalje. Kort sagt er den seksuelle energi en impuls og en lyst med et mål om at noget skal tilfredsstilles, så det kan blive afsluttet, her i form af en eksplosiv orgasme, og er en kortvarig oplevelse som føles sammentrækkende. Den erotiske energi åbner os op, har ikke noget mål og vi kan udforske og blive timevis i den. Det erotiske tager os ind i nuet, da vi ikke skal noget sted hen, som med den seksuelle energi, der altid leder mod et mål og en afslutning. Den erotiske energi tager os ud af vores komfortzone, og det vi kan kalde egoet. Mange oplever denne forskel under massagen uden at kunne sætte en finger på hvad det er. Nogle tager det med sig hjem, arbejder videre med det både med sig selv og deres elskede. Det kan derfor ændre deres intime og erotiske liv fuldkommen til noget mere intimt, dybdegående, forbindende, udforskende og med god tid og plads til hinanden.

“Det er så vigtigt, det I laver. Hver gang vi kommer her, er alle daglige rutiner og gøremål pludselig ikke vigtige. Når vi er her, betyder vores forhold og vores dybe forbindelse pludselig meget mere. Og fra tid til anden har vi brug for den impuls i vores forhold, for at genforene os med den dybere forbindelse imellem os, så det ikke blot er børn, arbejde og daglige rutiner, som fylder livet. Det I gør er så værdigfuldt for os, og I gør det rigtig godt og med så meget kærlighed”. – Par, 52 år.

Bevidst berøring og dybt nærvær er den bedste måde at tilfredsstille din hudsult. En tantramassage er et overflødighedshorn som fylder os helt op igen, men så længe både samfundet og Tantra Templet er lukket, kan vi også anbefale at du finder en at udveksle berøring med, som er åben over for knus og skuldermassage.  Hvis du er alene kan du endda udføre selvmassage, hvor du rører dig selv over en større overflade af kroppen. Det udskiller også oxytocin selv når det er dine egne hænder og det er forbavsende effektivt til at lette hudsulten.